fbpx
Graansoorten

Graancirckel

Wanneer je op lokaal niveau werkt zoals Kontjes&Sneetje dat doet, sta je in direct contact met alle partijen. Je hoort, ziet en voelt de verschuivingen die in die keten plaatsvinden. Zo kan het zijn dat de molenaar het graan afkeurt op kwaliteit of langer laat drogen tot het ideale vochtpercentage is bereikt. Waait het een week niet heb je kans dat je langer op de bezorging van het verse meel en bloem moet wachten. 

“Zoals iedere spaak kracht bij zet en zorgt dat het wiel soepel kan draaien, zie ik het dat de akkerbouwer, de molenaar, de bakker en de consument de (graan)cirkel rond maakt.” 

Het harde tarwe waarmee wordt gebakken is hoog in eiwitgehalte en gluten, kleurt licht grijzig vanwege de kleigrond waarop het verbouwd wordt en voelt altijd wat vettig aan. Ik laat deelnemers aan de workshop How To Desem ook altijd even voelen aan het meel en bloem en laat het verschil zien met bijvoorbeeld Frans tarwe. De molen in Montfoort maalt op de steen waarbij de maalgraad vastligt. Dit zorgt ervoor dat er altijd zemelen achterblijven en het tarwebloem nooit geheel uitgezeefd is. Geen problemen mee want pro vezels! Mede door deze zemelen kleurt het eindproduct wat donkerder dan je gewend kunt zijn dan van Frans tarwebloem. In 2019 eindigde de samenwerking met de voormalige hoofdakkerbouwer waardoor we voor Utrechts tarwe zijn uitgeweken naar Zeeuws tarwebloem welke we afgelopen jaar hebben gebruikt.

Molen De Valk telt 9 molenaars waarvan Henk Visser aan het hoofd staat. In afstemming met Het Utrechts Landschap zijn zij vorig jaar met akkerbouwer Gerrit Aantjes een experiment aangegaan en is het zogeheten RGT reform tarwe ingezaaid. De verwachting is dat het eiwitgehalte nog hoger zal zijn dan het Julius tarwe dat hiervoor uit de regio kwam. Half augustus is het graan gemaaid, gedorst en wordt nu geschoond. Henk zal de kwaliteit binnenkort toetsen en de voedingswaarde laten uitmeten. Ik kan niet wachten weer te werken met Utrechts tarwe en wacht met smart op het resultaat.

graancirckel 3
graancirckel 2

Waarom werkt Kontjes&Sneetjes niet met biologisch gecertificeerd graan?

“Door proberen het juiste te kiezen wil ik me niet blindstaren op labels. Wat ik mee laat wegen in de keuze voor het graan is hoe duurzaam het geteeld wordt, een zo kort mogelijke keten, een eerlijke prijs en een eindproduct dat de diversiteit in brood-landschap aanvult.”


#broodnerd
RGT reform
14,5 % vochtgehalte gemeten in het graan uit augustus 2020.
Ideaalplaatje eiwitgehalte ligt tussen 11 – 14%

Akkerbouwer Gerrit te Lopik teelt op duur-zame wijze: minimaal mogelijk gebruik van pesticiden. Inzet van sluipwespen en lieveheersbeestjes.