Wil jij één van de workshops bijwonen?

WORKSHOP 1:
HOW TO DESEM
‘In iedereen schuilt een zuurdesembakker.’

keepthedesemalive

WORKSHOP 2:
KEEP THE DESEM ALIVE
‘Daag jezelf uit en word
masterbakker in eigen keuken.’

CHALLENGE //
How To Desem

In zes stappen naar jouw eigen unieke zuurdesemstarter.

STAP 1

Meng 30 gram (rogge)volkorenmeel of tarwebloem met 30 gram lauwwarm water tot een dikke pap.
Doe dit mengsel in een schone (weck)pot, laat het mengsel 48 uur staan op kamertemperatuur en roer tussentijds het mengsel een keer lichtjes door. Sluit de pot niet luchtdicht af.

STAP 2

Na 48 uur moet het mengsel zijn begonnen met fermenteren. Het mengsel kan een zurige geur afgeven en al wat kleine bubbeltjes vertonen.
Voed het mengsel opnieuw met 30 gram (rogge)volkorenmeel of (tarwe)bloem en 30 gram lauwwarm water. Sluit de pot opnieuw niet luchtdicht af en laat deze 24 uur op kamertemperatuur staan.

STAP 3

Bubbels! Nu moet je mengsel meetbaar in volume zijn toegenomen. Heeft het dat niet gedaan, herhaal je stap 2. Heeft je mengsel wel goed gerezen (minimaal 1/3 tot 1/2), dan
ververs je het mengsel door er 60 gram uit te halen en opnieuw bij te voeden met 30 gram tarwebloem of (rogge)volkorenmeel en 30 gram lauwwarm water. Laat het mengsel nu 24 uur staan.

STAP 4

Je zuurdesemstarter is klaar voor gebruik! Checklist: Veel bubbels. Opnieuw goed gerezen. Niveau is ingezakt tot het niveau waarmee je bij stap 3 begon.
Laat wel wat over van het desem om je starter in leven te houden.

STAP 5

Stel je het bakken nog even uit, dan kun je de starter het beste in de koelkast bewaren. Maximaal 1 week zonder opnieuw te voeden.

STAP 6

#keepthedesemalive
Dit doe je door je starter opnieuw te voeden wanneer deze lobbiger wordt en minder bubbels vertoond. Ook zal de zure geur bij weinig gebruik sterker worden.
Dus voed je starter en je bent na 8 tot 12 uur ready to go.